torsdag 22 december 2016

Veckobrev 51


Så blev det dags för jullov….

Härligt intensiva sista veckor har vi haft. Barnen har jobbat på superbra! Denna vecka har bestått av lite vanlig SO, SV och MA. Vid sidan av det har vi pysslat. I år fick man välja fritt mellan några olika idéer. Vi skriver inte exakt vad, då någon kanske skapade en fin julklapp till någon.

Under december har vi haft ett mindre sidoprojekt i matte. Vi har mätt en amaryllis tillväxt varje skoldag. Först fick de uppskatta hur hög de trodde att maxhöjden skulle vara. Nedan kan ni se resultatet av mätningarna som stapeldiagram. Från 11 cm till 49 cm på 17 dagar! Den slog ut i måndags och växte inte mer därefter. Vacker blev den.

 


Idag har vi bara haft trevligt. Vi har dansat runt granen tillsammans med andra klasser, lekt lekar och spelat spel i klassrummet och avslutat med en fin julavslutning tillsammans allihop.

Nu tar vi lite paus och mumsar god julmat och gott julgodis m.m. så ses vi igen med friska tag i januari. Kan redan nu nämna att vi direkt i januari kommer att skicka ut tider för utvecklingssamtal.

Från oss alla till er alla…

Tack för att vi får rå om era underbara barn! God Jul och Gott nytt år!

 


 

fredag 16 december 2016

Veckobrev 50

Vi går nästa vecka in på sista veckan för den här terminen, vad snabbt det går!

Vi vill börja med att tacka så hemskt mycket för den fina korgen med allt gott i som vi fick av er, TACK! Vi har redan börjat smaka på den, gottegrisar som vi är J Det känns också bra att vi via Unicef fick bidra med bland annat skolböcker till barn som har det svårt i andra länder.

Vi fortsätter med ännu ett tack. Vi vill tacka för att vi har fått ha Arvid och hans familj hos oss men nu flyttar han och hans familj till Uppsala. Vi önskar er all lycka och vi hoppas att ni kommer att trivas bra, kramar till er! Vi har idag på morgonen haft lite avskedsmys.

I tisdags var det Lucia och vi fick då titta och lyssna på treorna som lussade så fint för oss i gympasalen. Tänk, nästa år är det våra tvåors tur och tänk vilken Luciakör det kommer bli med alla 43 barn!

I torsdags när vi var på utedag gick vi på studiebesök till Alséns. Vi fick se på när de gjorde keramikklot, mycket spännande och intressant att se hur snabbt de arbetade!

Visar IMG_2271.JPG

Som ni märker har det varit lite schemabrytande aktiviteter den här veckan och så kommer det vara nästa vecka också. På tisdag ska vi ha en pysselförmiddag och om ni har får ni gärna skicka med toarullar med era barn. De kan gärna tas med redan på måndag i så fall. På torsdagen blir det lite dans runt granen på förmiddagen och efter lunch kommer vi att ha en liten julavslutning hela skolan i gympasalen.

Nedan finner ni information från skolhälsovården..


Nästa vecka:

Mån:

Tis: Pyssel på förmiddagen. (Tyvärr hinner vi inte lyssna på 2Bs läsläxa men huvudsaken är att de har läst under den gångna veckan. Läsläxan tas ändå med.)

Ons: Läsläxa 2A

Tors: Ingen utflykt, dans runt granen i gympasalen och andra aktiviteter.

Fre: JULLOV!


Vi önskar er alla en fin 4:e advent!













Information till vårdnadshavare från skolhälsovården
Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar. Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.
Viruset kan spridas på olika sätt:
  • via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer
  • via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk
  • via dricksvatten, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.

Att tänka på!

Tvätta händerna ofta med tvål och vatten

Tvåla i ca 15 sekunder och torka noga

Tvätta händerna före alla måltider och efter toalettbesök. Torka noga!

Slarvigt torkade händer kan göra att bakterier inte försvinner utan tvärtom blir fler, trots att du tvättat händerna

Håll naglarna kortklippta

Tvätta kläder, kuddar, sängkläder, gosedjur i tvättmaskinen i minst 60 grader

Byt kläder varje dag i infektionstider, kräksjukevirus kan överleva i flera veckor och bakterier i flera månader.

Fäll ner toalettlocket innan du spolar

Det bildas små droppar när du spolar i toaletten som kan spridas långt ut i rummet och hamna på tandborstar och handdukar.

Ska barnen stanna hemma?

Ja. Barn med magsjuka (diarré eller kräkningar) ska inte vistas i skolan. Barnet kan återgå till skolan när det ätit normalt och inte kräkts eller haft diarré på minst 48 timmar.
Med diarré avses tre eller fler lösa avföringar per dygn, inte nödvändigtvis vattentunna.



torsdag 8 december 2016

Veckobrev 49

Hej!

I veckan gjorde alla elever fina juldekorationer som såldes på den blöta julmarknaden :) Hoppas ni fick en trevlig stund iallafall. 

I tisdags åkte vi buss till Byteatern i Kalmar och tittade på "Himladrumlarna". Himla mysigt att få åka iväg och titta på en välgjord och genomtänkt föreställning! Alla pedagoger och elever som var med njöt av stunden.



Under sista veckan för terminen tänkte vi ha lite julpyssel en dag. Vi undrar om ni har möjlighet att skicka med en toarulle eller två. Vi har en del så ni som har får gärna skicka med. 

Om ni behöver kontakta någon av oss så kommer våra mailadresser här igen:

tove.rosenqvist@skola.morbylanga.se
camilla.svadling@skola.morbylanga.se
anna.stark@skola.morbylanga.se


Nästa vecka

Ingen matteläxa
Måndag:
Tisdag: Läsläxa 2b
Onsdag: Läsläxa 2a, Idrott
Torsdag: Utedag
Fredag:

Trevlig helg!

fredag 2 december 2016

Veckobrev 48


Hej!

Så kom äntligen den 1:a december och när kvällen kom så föll de största snöflingor vi någonsin sett. I alla fall här i Glömminge. Väldigt vackert! Vi har nu decembermys varje morgon då vi läser ”Den magiska julstjärnan” och efter lunch lyssnar vi på radions julkalender. Varje fredag kommer vi att tända adventsljuset och barnens fina ljuslyktor som de har gjort med Olof och Martina.

I SO är det religion just nu. Vi har pratat lite om de största världsreligionerna och just nu lite mer om kristendomen. I svenska har Anna ett skrivprojekt tillsammans med Pia som äntligen är tillbaka. Det gör vi på fredagarna och det är en del i vårt viktiga arbete med att utveckla barnens skrivförmåga. I matte arbetar vi vidare, men i formen av arbetsschema. I schemat ingår både arbete i boken, problemlösning, spela spel, Skolplus på dator och färdighetsträning/huvudräkning. Barnen trivs med det arbetssättet. De kan arbeta mer självständigt, det är omväxlande och det innebär lite lustfyllda moment då och då. Veckans matteläxa blir den sista i matte för den här perioden. Parallellt med den vanliga matten, har vi även en liten undersökning på gång. Hur hög tror vi att vår amaryllis kommer att vara den 22/12? Idag började vi mäta och vi startar på 11 cm. Nu kommer vi att mäta varje skoldag, så får vi se om vi uppskattat rimligt.

??????
Nästa vecka blir lite annorlunda. Vi kommer att åka till Kalmar på tisdag för att gå på teater. Det är föreställningen ”Himladrumlar” som vi kommer att få se. På onsdag är det dags för årets julmarknad och det innebär att barnen ordnar fina dörrdekorationer av granris på måndag. Dessa säljer de sedan tillsammans med er på marknaden.

 

Kom ihåg vecka 49


Måndag

Tisdag        Läsläxa + Matteläxa 2B och Teaterdag

Onsdag       Idrott + Läsläxa + Matteläxa 2A och JULMARKNAD 18:00

Torsdag     Utedag

Fredag      

Via mailen bifogar vi en del information från vår rektor.
Ja, det var nog allt för denna vecka! Ha en mysig 2:a advent!

  
Från oss alla i 2:an!

 

fredag 25 november 2016

Inbjudan till julmarknaden


Glömminge skolas julmarknad onsdagen den 7 december kl. 18:00

Försäljning och underhållning


Fskl: Framför sånger

Åk 1: Godis (föräldrar köper in/skolan gör pappersstrutar)                                       20 kr

Åk 2: Julpyssel (granris att hänga på dörren) Föräldrar ordnar med granris,
skolan köper rött band och ståltråd.                                                                      20 kr

Åk 3: Luciatåg

Åk 4: Glögg + pepparkaka (föräldrar köper in)                                                          20kr

Åk 5: Baka (i skolan som pedagogisk aktivitet)                                                         20 kr

Åk 6: Korv (föräldrar köper in)                                                                                  20 kr

Varje klass ordnar med handkassa och tar undan den summan vid sammanräkningen.


Det ska pyntas kvällen innan av frivilliga i klasserna och vaktmästare ordnar med el och bord.


Hjärtligt välkomna!

Hälsar Föräldrarådet

torsdag 24 november 2016

Veckobrev 47

Hej på er!

Ännu en vecka har gått och det arbetas för fullt på lektionerna!
Det har dock varit en vecka med många sjuka. Vi hoppas att bacillerna ger med sig under helgen så att alla kan få vara friska och kunna njuta av första advent.
Eftersom det bland annat går magsjuka nu ber vi er att tänka på 48-timmarsregeln. Om vi alla hjälps åt blir vi förhoppningsvis av med smittan fortare.

Det ska vara lika för alla avdelningar om hur ni ska gå tillväga när ni sjukanmäler ert barn. Här kommer därför information kring hur ni ska gå tillväga när ert barn är sjukt.
Ni sjukanmäler ert barn på telefonnummer 0485-472 92 (telefonsvarare finns om ingen kan svara just när du ringer) eller kan ni maila någon av oss. Det går bra att sjukanmäla för flera dagar på en gång men är det osäkert ringer eller mailar ni varje dag. Ingen friskanmälan behövs.

Våra mailadresser har ändrats och vill ni maila oss mailar ni nu på:

Vi ber som sagt om ursäkt för att informationen om julmarknaden kom ut till er så sent men vi hoppas att många av er kan komma ändå!
Julmarknaden äger alltså rum onsdag 6/12 kl.18.00.


Nästa vecka:

Mån:
Tis:    Matteläxa och Läsläxa för 2B
Ons:   Idrott för alla
          Matteläxa och läsläxa för 2A.
Tors:  Utedag
Fre:


Vi önskar er en mysig första advent!

fredag 18 november 2016

Veckobrev 46

Hej!

Veckorna går väldigt fort nu! Bara en vecka kvar till 1:a advent, så mysigt. Vi har avslutat vårat arbete med rymden och har precis börjat prata om olika religioner. Det passar ju bra nu med kommande högtider :)

I veckan har vi haft en gemensam dag på lågstadiet då vi har arbetat med teknik. Vi har tillverkat båtar, vindsnurror och pratat om vattnets kretslopp. Det verkade som om eleverna tyckte att det blev en bra och rolig dag!

Nästa vecka blir en kortare vecka då vi har studiedag på fredagen. Fritids är öppet som vanligt.

Vecka 47
Måndag:
Tisdag: Läsläxa och matteläxa 2b
Onsdag: Läsläxa och matteläxa 2a, idrott
Torsdag: Utedag
Fredag: Studiedag

Trevlig helg önskar vi från klass 2!!

Brev från rektor:




Hej!

Välkomna tillbaka till skolan efter höstlovet!

Vi genomför regelbundet elevenkäter för att undersöka upplevelsen kring trygghet och arbetsro för våra elever och vid den senaste såg vi att eleverna inte alltid hittar "rastvakten". Vi har därför köpt in fler västar till all personal som är på skolgården, även om man inte är just "rastvakt" så att eleverna lätt ska kunna hitta någon vuxen.

Vår skola växer och i och med det upplevs vår parkering som för liten. Jag har kontaktat kommunen och politiker i frågan och en diskussion kommer att föras kring hur vi kan lösa detta.

Glömminge skola tackar Matilda Wärenfalk för sin tid som vår kontaktpolitiker! Nu när hon har andra politiska uppdrag har vi fått en ny kontaktpolitiker. Det är Carl Dahlin (M) som den 16/11 kommer till oss för ett verksamhetsbesök.

Den 18/10 hade vi en kompisdag på skolan. Då delades eleverna in i åldersblandade grupper och fick samarbeta och lära sig tillsammans. Våra schemabrytande dagar såsom kompisdag, Lökenäsdagen mm genomförs som ett led i vårt medvetna arbete för trygghet och mot kränkande behandling. När eleverna lär känna varandra över klass och åldersgränser, får hjälpa och stötta varandra och har roligt tillsammans ser vi tydliga resultat i en bättre arbetsmiljö för våra elever!

Jag vill också berätta att jag, om allt går som det ska, kommer att gå på föräldraledighet i början av februari 2017. En rekrytering av en vikarie för mig under den tiden är redan igång och så fort jag kan presentera ett namn får ni information.

Trevlig Helg!




Helena Djukanovic
rektor och förskolechef
Glömminge





Mer information från vår rektor!

Hej!
 
Ett fall av kikhosta har diagnosticerats på Gårdby skola och jag fick precis vetskap och information om detta. Bifogat finns information från smittskyddsläkare.
 
Jag vill vara tydlig med att vi på Glömminge skola inte är drabbade ,men vi vill för att minska oro och öka kunskap om sjukdomen delge informationen till alla vårdnadshavare då många elever har vänner och /eller släkt på vår grannskola.
 
 
Med vänlig hälsning
 
Helena Djukanovic
 
Rektor samt förskolechef Glömminge
Tfn: 0485-47488
Mob: 076 831 91 71
 
Mörbylånga kommun
386 80 Mörbylånga
Tfn växel: 0485-470 00
www.morbylanga.se


Information till vårdnadshavare och personal angående fall av kikhosta Gårdby skola, Öland

Under veckan har ett av barnen i sexårsverksamheten på Gårdby skola diagnosticerats med kikhosta. Med anledning av detta kommer här lite information från smittskyddsläkaren.

Kikhosta är en luftvägsinfektion som orsakas av bakterien Bordetella pertussis. Den sprids som droppsmitta i anslutning till hostattacker. Insjuknandet börjar ofta med lite feber, snuva och hosta. Hosta nattetid är vanligt. De två första veckorna av sjukdomen är svår att skilja från vanlig förkylning. Under dessa två veckor är dock smittsamheten som störst. När kikningarna kommer har smittsamheten börjat minska. Efter fyra veckor räknar man med att smittsamheten har upphört (sex veckor räknas vid kontakt med spädbarn). Inkubationstiden (tid från smitta till insjuknande) är 7-14 dagar.

Barn med kikhosta får lov att vistas i förskolan/skolan om deras allmäntillstånd tillåter det. Smittspridning har redan skett och en avstängning av sjuka barn hjälper föga. Barn som har mycket hosta med påverkat allmäntillstånd eller kräkningar bör vara hemma. När hostan inte är lika intensiv minskar också risken för att smitta fler personer, även om barnet fortfarande kan smitta.

(För-)skolebarn som har nyfödda syskon hemma

Spädbarn under 6 månader kan bli allvarligt sjuka av kikhosta. De saknar skydd och föräldrarna bör därför aktivt försöka undvika att barnet smittas. Vet man om att det går kikhosta så kan man som förälder vara mer observant på de första symtomen och snabbare få diagnos och behandling för sina barn. Det är viktigt att uppge att barnet varit utsatt för kikhosta när man har kontakt med sjukvården, eftersom man inte rutinmässigt tar prov för kikhosta. Det går även flera andra typer av luftvägsinfektioner med hosta för närvarande, och det behövs oftast ett speciellt prov från näsan för att säkerställa diagnosen. Behandling som påbörjas tidigt efter symtomdebuten kan lindra och förkorta sjukdomsförloppet.

Gravida
Om du är gravid när du får kikhosta kan du smitta det nyfödda barnet efter förlossningen. Störst är risken om du har haft en långdragen hosta som inte har uppfattats som kikhosta. Om du får kikhosta efter vecka 27 i graviditeten tar en läkare ställning till om du och de som kommer att leva nära barnet bör behandlas med antibiotika. På detta vis kan det nyfödda barnet skyddas från att bli smittat.

När ges antibiotika?

  • Barn som är yngre än sex månader och har utsatts för kikhostesmitta behandlas med antibiotika i förebyggande syfte redan innan de har fått symtom. Om de får antibiotika tidigt kan det lindra symtomen eller förhindra att sjukdomen bryter ut.
  • Barn mellan sex och tolv månader som har utsatts för kikhostesmitta behandlas med antibiotika när de har fått de första förkylningssymtomen. Det görs för att sjukdomen ska bli lindrigare. Om behandlingen dröjer mer än en vecka efter sjukdomens utbrott är det inte säkert att den hjälper.
  • Den som är äldre än ett år och har kikhosta, och som inte kan undvika att träffa barn som är yngre än ett år brukar behandlas med antibiotika för att minska smittrisken.
  • Hostmediciner brukar inte lindra besvären.
Vaccination
Kikhosta ingår i Sveriges allmänna barnvaccinationsprogram. De flesta förskolebarn är vaccinerade. Vaccinationseffekten är 70-85 %, vilket innebär att vissa vaccinerade barn ändå kan få kikhosta. Sjukdomsbilden blir då oftast lindrigare. Antalet fall av kikhosta bland förskolebarn har minskat kraftigt sedan vaccinationen infördes år 1996 men på senare år ser vi en ökning av antalet fall nationellt. Dagens småbarnsföräldrar är ofta ovaccinerade eftersom man gjorde ett uppehåll i kikhostevaccinationen under åren 1979-1996 (årtalen kan variera något runt om i landet).
Läs mer
På 1177 finns bra information om kikhosta, http://www.1177.se/Kalmar-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Kikhosta/
Var skall jag vända mig om jag har frågor eller om mitt barn har symptom?
Kontakta i första hand sjukvårdsrådgivningen på 1177 så kan de hjälpa dig vidare. Smittskyddsenheten har idag (2016-11-18) informerat sjukvårdsrådgivningen, skolsköterskorna och hälsocentralerna på Öland, barnkliniken i Kalmar, barnhälsovården och mödrahälsovården om läget.

Kontaktuppgifter smittskyddsenheten
Smittskyddsenheten kan bistå med information.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin 0480-81336 (vardagar 8.00-16.00 annars via mail på lisala@ltkalmar.se )
Smittskyddssjuksköterska Ingrid Gunn 0480-84530 (tom kl 15.00 idag fredag, åter måndag kl 0730)


Sammanfattningsvis är det i första hand hos spädbarn under 1 år, gravida i slutet av graviditeten samt ovaccinerade barn som man behöver vara extra uppmärksam på diagnosen.


Med vänliga hälsningar
LISA LABBÉ SANDELIN
Smittskyddsläkare i Kalmar län
__________________________
Smittskydd och Vårdhygien
Länssjukhuset
391 85 Kalmar
0480-81336
lisa.labbe.sandelin@ltkalmar.se
Ltkalmar.se/smittskydd