fredag 18 november 2016

Veckobrev 46

Hej!

Veckorna går väldigt fort nu! Bara en vecka kvar till 1:a advent, så mysigt. Vi har avslutat vårat arbete med rymden och har precis börjat prata om olika religioner. Det passar ju bra nu med kommande högtider :)

I veckan har vi haft en gemensam dag på lågstadiet då vi har arbetat med teknik. Vi har tillverkat båtar, vindsnurror och pratat om vattnets kretslopp. Det verkade som om eleverna tyckte att det blev en bra och rolig dag!

Nästa vecka blir en kortare vecka då vi har studiedag på fredagen. Fritids är öppet som vanligt.

Vecka 47
Måndag:
Tisdag: Läsläxa och matteläxa 2b
Onsdag: Läsläxa och matteläxa 2a, idrott
Torsdag: Utedag
Fredag: Studiedag

Trevlig helg önskar vi från klass 2!!

Brev från rektor:




Hej!

Välkomna tillbaka till skolan efter höstlovet!

Vi genomför regelbundet elevenkäter för att undersöka upplevelsen kring trygghet och arbetsro för våra elever och vid den senaste såg vi att eleverna inte alltid hittar "rastvakten". Vi har därför köpt in fler västar till all personal som är på skolgården, även om man inte är just "rastvakt" så att eleverna lätt ska kunna hitta någon vuxen.

Vår skola växer och i och med det upplevs vår parkering som för liten. Jag har kontaktat kommunen och politiker i frågan och en diskussion kommer att föras kring hur vi kan lösa detta.

Glömminge skola tackar Matilda Wärenfalk för sin tid som vår kontaktpolitiker! Nu när hon har andra politiska uppdrag har vi fått en ny kontaktpolitiker. Det är Carl Dahlin (M) som den 16/11 kommer till oss för ett verksamhetsbesök.

Den 18/10 hade vi en kompisdag på skolan. Då delades eleverna in i åldersblandade grupper och fick samarbeta och lära sig tillsammans. Våra schemabrytande dagar såsom kompisdag, Lökenäsdagen mm genomförs som ett led i vårt medvetna arbete för trygghet och mot kränkande behandling. När eleverna lär känna varandra över klass och åldersgränser, får hjälpa och stötta varandra och har roligt tillsammans ser vi tydliga resultat i en bättre arbetsmiljö för våra elever!

Jag vill också berätta att jag, om allt går som det ska, kommer att gå på föräldraledighet i början av februari 2017. En rekrytering av en vikarie för mig under den tiden är redan igång och så fort jag kan presentera ett namn får ni information.

Trevlig Helg!




Helena Djukanovic
rektor och förskolechef
Glömminge





Mer information från vår rektor!

Hej!
 
Ett fall av kikhosta har diagnosticerats på Gårdby skola och jag fick precis vetskap och information om detta. Bifogat finns information från smittskyddsläkare.
 
Jag vill vara tydlig med att vi på Glömminge skola inte är drabbade ,men vi vill för att minska oro och öka kunskap om sjukdomen delge informationen till alla vårdnadshavare då många elever har vänner och /eller släkt på vår grannskola.
 
 
Med vänlig hälsning
 
Helena Djukanovic
 
Rektor samt förskolechef Glömminge
Tfn: 0485-47488
Mob: 076 831 91 71
 
Mörbylånga kommun
386 80 Mörbylånga
Tfn växel: 0485-470 00
www.morbylanga.se


Information till vårdnadshavare och personal angående fall av kikhosta Gårdby skola, Öland

Under veckan har ett av barnen i sexårsverksamheten på Gårdby skola diagnosticerats med kikhosta. Med anledning av detta kommer här lite information från smittskyddsläkaren.

Kikhosta är en luftvägsinfektion som orsakas av bakterien Bordetella pertussis. Den sprids som droppsmitta i anslutning till hostattacker. Insjuknandet börjar ofta med lite feber, snuva och hosta. Hosta nattetid är vanligt. De två första veckorna av sjukdomen är svår att skilja från vanlig förkylning. Under dessa två veckor är dock smittsamheten som störst. När kikningarna kommer har smittsamheten börjat minska. Efter fyra veckor räknar man med att smittsamheten har upphört (sex veckor räknas vid kontakt med spädbarn). Inkubationstiden (tid från smitta till insjuknande) är 7-14 dagar.

Barn med kikhosta får lov att vistas i förskolan/skolan om deras allmäntillstånd tillåter det. Smittspridning har redan skett och en avstängning av sjuka barn hjälper föga. Barn som har mycket hosta med påverkat allmäntillstånd eller kräkningar bör vara hemma. När hostan inte är lika intensiv minskar också risken för att smitta fler personer, även om barnet fortfarande kan smitta.

(För-)skolebarn som har nyfödda syskon hemma

Spädbarn under 6 månader kan bli allvarligt sjuka av kikhosta. De saknar skydd och föräldrarna bör därför aktivt försöka undvika att barnet smittas. Vet man om att det går kikhosta så kan man som förälder vara mer observant på de första symtomen och snabbare få diagnos och behandling för sina barn. Det är viktigt att uppge att barnet varit utsatt för kikhosta när man har kontakt med sjukvården, eftersom man inte rutinmässigt tar prov för kikhosta. Det går även flera andra typer av luftvägsinfektioner med hosta för närvarande, och det behövs oftast ett speciellt prov från näsan för att säkerställa diagnosen. Behandling som påbörjas tidigt efter symtomdebuten kan lindra och förkorta sjukdomsförloppet.

Gravida
Om du är gravid när du får kikhosta kan du smitta det nyfödda barnet efter förlossningen. Störst är risken om du har haft en långdragen hosta som inte har uppfattats som kikhosta. Om du får kikhosta efter vecka 27 i graviditeten tar en läkare ställning till om du och de som kommer att leva nära barnet bör behandlas med antibiotika. På detta vis kan det nyfödda barnet skyddas från att bli smittat.

När ges antibiotika?

  • Barn som är yngre än sex månader och har utsatts för kikhostesmitta behandlas med antibiotika i förebyggande syfte redan innan de har fått symtom. Om de får antibiotika tidigt kan det lindra symtomen eller förhindra att sjukdomen bryter ut.
  • Barn mellan sex och tolv månader som har utsatts för kikhostesmitta behandlas med antibiotika när de har fått de första förkylningssymtomen. Det görs för att sjukdomen ska bli lindrigare. Om behandlingen dröjer mer än en vecka efter sjukdomens utbrott är det inte säkert att den hjälper.
  • Den som är äldre än ett år och har kikhosta, och som inte kan undvika att träffa barn som är yngre än ett år brukar behandlas med antibiotika för att minska smittrisken.
  • Hostmediciner brukar inte lindra besvären.
Vaccination
Kikhosta ingår i Sveriges allmänna barnvaccinationsprogram. De flesta förskolebarn är vaccinerade. Vaccinationseffekten är 70-85 %, vilket innebär att vissa vaccinerade barn ändå kan få kikhosta. Sjukdomsbilden blir då oftast lindrigare. Antalet fall av kikhosta bland förskolebarn har minskat kraftigt sedan vaccinationen infördes år 1996 men på senare år ser vi en ökning av antalet fall nationellt. Dagens småbarnsföräldrar är ofta ovaccinerade eftersom man gjorde ett uppehåll i kikhostevaccinationen under åren 1979-1996 (årtalen kan variera något runt om i landet).
Läs mer
På 1177 finns bra information om kikhosta, http://www.1177.se/Kalmar-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Kikhosta/
Var skall jag vända mig om jag har frågor eller om mitt barn har symptom?
Kontakta i första hand sjukvårdsrådgivningen på 1177 så kan de hjälpa dig vidare. Smittskyddsenheten har idag (2016-11-18) informerat sjukvårdsrådgivningen, skolsköterskorna och hälsocentralerna på Öland, barnkliniken i Kalmar, barnhälsovården och mödrahälsovården om läget.

Kontaktuppgifter smittskyddsenheten
Smittskyddsenheten kan bistå med information.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin 0480-81336 (vardagar 8.00-16.00 annars via mail på lisala@ltkalmar.se )
Smittskyddssjuksköterska Ingrid Gunn 0480-84530 (tom kl 15.00 idag fredag, åter måndag kl 0730)


Sammanfattningsvis är det i första hand hos spädbarn under 1 år, gravida i slutet av graviditeten samt ovaccinerade barn som man behöver vara extra uppmärksam på diagnosen.


Med vänliga hälsningar
LISA LABBÉ SANDELIN
Smittskyddsläkare i Kalmar län
__________________________
Smittskydd och Vårdhygien
Länssjukhuset
391 85 Kalmar
0480-81336
lisa.labbe.sandelin@ltkalmar.se
Ltkalmar.se/smittskydd





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar